GRZYBNIA MAŚLAK ZWYCZAJNY
Opis
Maślak zwyczajny to smaczny grzyb jadalny, nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania, może też być przyrządzany w każdy właściwy dla grzybów sposób. Maślaki mają miąższ o wyśmienitym smaku i delikatnym, grzybowym zapachu, miąższ jest miękki, soczysty, u młodych osobników kremowy lub białawy a u starszych żółtawy.
Porady dotyczące hodowli: Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste lub liściaste, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu.
Uprawa pielęgnacyjna:
1.
Wokół pnia wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5-5 m (ok. 10 średnic pnia) od pnia drzewa.
2.
Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
3.
Miejsce aplikacji staranie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
4.
Przykryć warstwę liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
5.
Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru (10 g na 10 litrów wody).
6.
W okresie owocowania w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Występowanie:
Od maja do listopada, w lasach iglastych, liściastych i mieszanych. Tworzy mikoryzę ze świerkami, sosnami, bukami oraz dębami, występuje pojedynczo lub w niewielkich grupach, w miejsach świetlistych i naskraju lasu.
Owocwanie:
W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni. Grzybnia powinna owocować co 3-4 lata.
Wydajność:
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Opakowanie:
Sproszkowana grzybnia biologiczna na ziemie. Prawdopodobieństwo plonowania 85%-87%.