Fasola szparagowa to jedno z najpopularniejszych warzyw. Od lat króluje na polskich stołach, ciesząc smakiem miłośników zdrowego jedzenia. Jeśli zastanawiasz się, kiedy sadzić fasolę, jak ją uprawiać i czy w ogóle warto, ten artykuł jest dla Ciebie. Zebraliśmy kilka najważniejszych informacji na temat tej rośliny. Szczegóły poniżej.
Fasola szparagowa – właściwości odżywcze
Jeśli szukasz warzywa, które wspomoże Twoje trawienie, obniży poziom cholesterolu, wzmocni układ odpornościowy, a nawet ułatwi proces odchudzania, musisz sięgnąć po fasolkę szparagową. W Europie uprawiana jest już co najmniej od pięciu stuleci, choć w Ameryce Środkowej i Południowej znana jest już od ponad 7000 lat.
Fasola szparagowa zachwyca swoim smakiem i ciekawą konsystencją. Jest skarbnicą wielu witamin i składników odżywczych. Ze względu na bogactwo kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Natomiast dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny, mogą spożywać ją również cukrzycy. To roślina, która wspomaga w walce z niedoborem żelaza, potasu i fosforu. Warto po nią sięgać, nie tylko latem. Choć – nie oszukujmy się – właśnie wtedy jest najsmaczniejsza.
Kiedy sadzić fasolkę szparagową?
Fasola szparagowa należy do roślin jednorocznych. W Polsce popularne są dwie odmiany fasoli zwykłej. Należą do nich fasole karłowe i tyczne. Te pierwsze należą do roślin niskich, które nie potrzebują żadnych podpór. Ich okres wegetacyjny jest niewiele krótszy od fasoli tycznej, bo trwa od 60 do 90 dni. Fasole tyczne, których okres wegetacyjny twa od 70 do 100 dni zwykle – ze względu na to, że należą do roślin pnących – wymagają podpór.
Najlepszym momentem na sadzenie fasoli szparagowej jest połowa maja. Pamiętaj, że nasiona fasoli lubią stanowiska ciepłe i dobrze oświetlone. Co ciekawe, nawet jeśli zaczniesz wysiewać fasolę od 15 maja, możesz powtarzać tę czynność wielokrotnie, aż do początku lipca. Zwykle preferuje się wysiew co 10 dni. Taka częstotliwość pozwoli Ci zachować ciągłość upraw i wysokie plony.
Fasola sadzenie – o czym warto pamiętać
Fasolę karłową siejemy w rzędach, tyczną – gniazdowo. Przed sadzeniem każdej odmiany należy odpowiednio przygotować grunt. Przydadzą się do tego: łopata, nasiona holenderskie, tyczki, nawóz i woda.
Fasola – sadzenie krok po kroku
- Zanim przejdziesz do siania, zadbaj o grunt. Ziemię należy przekopać i użyźnić.
- Pamiętaj, że choć fasolka szparagowa nie należy do roślin bardzo wymagających, musisz zapewnić jej optymalne warunki do wzrostu. Ta roślina potrzebuje dużo wody. Źle radzi sobie z chwastami. Regularnie usuwaj rośliny, które mogą jej zagrażać.
- Wysokie pędy podpieraj tyczkami – dzięki temu zwiększysz swoje szanse na obfite plony.
- Obserwuj, czy nie atakują jej żadne choroby. Mogą ją niszczyć szkodniki lub choroby grzybiczne. Im szybciej zareagujesz, tym masz większą pewność, że ją ochronisz.
- Uważaj na system korzenny – jest dość płytki. Łatwo, przy plewieniu, wyrwać fasolkę.
Fasola szparagowa to równie smaczna, co plenna roślina. Jeśli zadbasz o swoje grządki, z pewnością będziesz się cieszyć ogromnym urodzajem. Wiesz już, kiedy sadzić fasolę. Zwróć uwagę na jakość nasion i wymagania stanowiskowe. Tyle wystarczy, by zyskać zadowalające plony.
Jeśli szukasz odpornych nasion lub akcesoriów ogrodniczych, zachęcamy do kontaktu. Nasza hurtownia ogrodnicza specjalizuje się w sprzedaży najlepszych nasion holenderskich. Chcesz zadbać o swój ogród? Skontaktuj się z nami! Jesteśmy do Twojej dyspozycji.