KAPUSTA BIAŁA KOLIA F1 2,5tys
Opis
KOLIA F1 - delikatna struktura wewnętrzna i doskonałe waory smakowe!
Ulepszona odmiana kapusty do jesiennego kwaszenia w typie odmiany Atria F1.
Cechy odmiany:
- okres wegetacji około 140 dni od posadzenia,
- dobra trwałość przechwalnicza oraz wysoka tolerancja na żerowanie wciorniastka,
- delikatna struktura wewnętrzna oraz doskonałe walory smakowe umożliwiają uzyskanie wysokiej jakości surówek i kwaszonek,
- masa główki od 4 do 8kg,
- rośliny pokryte ochronną warstwą wosku, stanowiącą naturalną barierę przed chorobami i szkodnikami,
- odmiana odporna na fuzariozę kapusty (Fusarium oxysporum),
- wysoka tolerancja na wewnętrzne zbrunatnienie główek kapusty (tip burn).
Pan Stanisław Lesień, Krajowy Mistrz Agroligi 2006 oraz zdobywca tytułu Rolnik Farmer Roku w XIX Edycji, od blikso 30 lat zamjmuje się uprawą i kiszeniem kapusty. Wraz z żoną prowadzą 90-ha gospodarstwo specjalizujące się w produkcji roślinnej. Posiadają właśnie kwaszarnie na 5 000 ton kapusty i 800 ton ogórków. Państwo Lesień posiadają halę przetwórczą oraz nowoczesny zakład konfekcjonowania kwaszonek. Produkty charakteryzuje doskonała jakość i walory smakowe. Odbiorcami są sieci handlowe oraz sklepy i hurtownie w kraju i zagranicą (głównie Niemcy, USA). Smak ich produktów docenił również sam prezydent Rzeczypospolitej Polskiej podczas swoich wizyt w firmie STAN.
To już jest mój kolejny rok z kapustą Vestri. W tym roku również w uprawie miałem nowość SV3336JB. Główki duże, osadzone w liściu z mocnym woskiem. Kapusty te dorastały do 6-8 kg. Wracając do Vestri, jest to kapusta bardzo uniwersalna pod względem stanowiska, jak i przebiegu pogody. Niezwykle wydajna, zdrowa. Głównym jej atutem jest jakość kapusty po procesie kiszenia - chrupka, smaczna.
Stanislaw Lesień (firma STAN) z kapustą Vestri